The design was for 45 high quality housing units within an eight-acre site originally forming the landscaped garden of a listed Georgian building.  In order to preserve the majority of the open areas of the garden the units are grouped in two areas, the first as a Georgian style crescent and the second in Victorian style within a walled area to the East.
The design called for great sensitivity in a particularly un-spoilt town where scale, detail and choice of materials were of the utmost importance.  The development is within a conservation area and is self-contained.  It includes a lake, which has been bridged to allow access to some of the units.  We undertook the design from initial feasibility studies through to production information and then intermittent site presence.
A sensitive approach to planning issues was essential due to location in a conservation Area and adjacent to an important listed building.  A long period of planning negotiations was necessary to persuade the Planning Authority to abandon the original planning brief for individual and loosely coordinated units in favour of a highly coordinated and planned group of buildings more suitable for its setting.